Ma egy igazi klasszikus receptet hoztam nektek. Ha szeretitek a könnyű, levegős tésztát, amit finom krém tölt meg, akkor ezt a receptet ne hagyjátok ki! Megmutatom lépésről lépésre, hogyan készíthetitek el otthon.
Egy kis történelem:
A képviselőfánk, vagy más néven „chou à la crème”, egy francia eredetű édesség, amelyet a 19. században készítettek először. A fánk tésztáját francia péksüteményként ismert pâte à choux-ból (profiterol tészta) készítik. Eredetileg a francia királyi udvarban szolgálták fel, és a neve a „képviselő” szóval kapcsolódik, mivel a kis tésztagömbök az akkori politikai képviselőket jelképezték. A fánk belsejét általában vaníliakrémmel töltik meg, de más ízesítésekkel is variálható.
Képviselőfánk tészta hozzávalói:
- 2 dl víz
- 2 dl olaj
- 20 dkg liszt
- 6 db tojás
- csipet só
- csipet cukor kb.
30db kicsi vagy 20db nagyobb fánk lesz belőle
Képviselő fánk tésztájának elkészítése:
- A vizet az olajjal csipet sóval, cukorral egy edénybe tesszük és felforraljuk.
- Amikor forr, belekeverjük a lisztet és „lereszteljük” a képviselőfánk tésztát. Amikor az edény alján vékony fályot tészta réteg látható, akkor készül el.
- A képviselőfánk tésztát elkezdjük kikeverni, amikor langyosra hült egyesével belekeverjük a tojásokat.
- Habzsákba töltjük a képviselőfánk tésztát és tetszőleges méretű halmokat nyomunk.
- Gőzös sütőben szép aranybarnára sütjük.
Tippek, trükkök a képviselőfánk tészta recepthez:
- Várjuk meg, hogy langyosra hűljön a tészta, mielőtt a tojásokat belekeverjük, különben a tojás megfő és darabos lesz a tésztánkban.
- Vigyázzunk a tészta készítésénél, nehogy megégessük a kezünket.
- A sütő mindíg legyen forró és gőzzel teli, amikor betesszük a képviselőfánk tésztát.
- Kisült állapotban fagyasztóba is tehetjük, hogy később töltsük meg krémmel.