Képviselőfánk – Hogyan készítsd el a cukrászdai minőséget otthon?

Ma egy igazi klasszikus receptet hoztam nektek. Ha szeretitek a könnyű, levegős tésztát, amit finom krém tölt meg, akkor ezt a receptet ne hagyjátok ki! Megmutatom lépésről lépésre, hogyan készíthetitek el otthon.

Egy kis történelem:

A képviselőfánk, vagy más néven „chou à la crème”, egy francia eredetű édesség, amelyet a 19. században készítettek először. A fánk tésztáját francia péksüteményként ismert pâte à choux-ból (profiterol tészta) készítik. Eredetileg a francia királyi udvarban szolgálták fel, és a neve a „képviselő” szóval kapcsolódik, mivel a kis tésztagömbök az akkori politikai képviselőket jelképezték. A fánk belsejét általában vaníliakrémmel töltik meg, de más ízesítésekkel is variálható.

 

Képviselőfánk tészta hozzávalói:

  • 2 dl víz
  • 2 dl olaj
  • 20 dkg liszt
  • 6 db tojás
  • csipet só
  • csipet cukor kb.

30db kicsi vagy 20db nagyobb fánk lesz belőle

Képviselő fánk tésztájának elkészítése:
  1. A vizet az olajjal csipet sóval, cukorral egy edénybe tesszük és felforraljuk.
  2. Amikor forr, belekeverjük a lisztet és „lereszteljük” a képviselőfánk tésztát. Amikor az edény alján vékony fályot tészta réteg látható, akkor készül el.
  3. A képviselőfánk tésztát elkezdjük kikeverni, amikor langyosra hült egyesével belekeverjük a tojásokat.
  4. Habzsákba töltjük a képviselőfánk tésztát és tetszőleges méretű halmokat nyomunk.
  5. Gőzös sütőben szép aranybarnára sütjük.

 

Tippek, trükkök a képviselőfánk tészta recepthez:
  • Várjuk meg, hogy langyosra hűljön a tészta, mielőtt a tojásokat belekeverjük, különben a tojás megfő és darabos lesz a tésztánkban.
  • Vigyázzunk a tészta készítésénél, nehogy megégessük a kezünket.
  • A sütő mindíg legyen forró és gőzzel teli, amikor betesszük a képviselőfánk tésztát.
  • Kisült állapotban fagyasztóba is tehetjük, hogy később töltsük meg krémmel.