Mi az a piskóta?

A piskóta egy könnyű, levegős szerkezetű édes tészta, amelyet leggyakrabban tojás, cukor és liszt keverékéből készítenek. A piskóta egyik legfőbb jellemzője, hogy a tészta szerkezetét nem zsír (vaj vagy olaj), hanem a felvert tojás habja lazítja és ezáltal lesz könnyű, puha és légies a tészta. Az elkészítés módjától és a hozzáadott alapanyagoktól függően a piskóta lehet rugalmasabb, vagy tömörebb.

piskóta

 

A piskóta szerkezete attól függ, hogyan készítjük. Többféle eljárással készíthetünk piskótát. Hagyományosan a tojást kettéválasztjuk, a fehérjét a cukor 1/3 részével kemény habbá verjük, a sárgáját a cukor 2/3 részével habosítjuk ki. Ezt követően laza, óvatos mozdulatokkal összekeverjük a két habot a liszt folyamatos adagolása mellett. Egyes modern piskóta recepteknél, főleg a gyorsabb elkészítés érdekében, az egész tojást verik fel cukorral, majd fokozatosan dolgozzák bele a lisztet. Van olyan piskóta recept is, ahol minimális mennyiségű vajat vagy olajat adnak hozzá, hogy a piskóta tészta ne száradjon ki olyan gyorsan.

Az igazi piskóta nem tartalmaz sütőport, szódabikarbónát sem élesztőt, hanem a levegővel felvert tojás biztosítja a tészta légies, könnyű, habos állagát. Vannak piskóta receptek, ahol sütőport vagy szódabikarbónát adnak a liszthez, hogy még levegősebb és lazább legyen, de a klasszikus receptekben ezek nem szerepelnek. A piskóta tészta elkészítése során fontos, hogy a hozzávalókat finoman keverjük össze, nehogy megtörjön a hab, mert akkor a piskóta sűrű és tömör lesz.

Egy jól elkészített piskóta puha, ruganyos, szerkezete lyukacsos, légies, habkönnyű. A piskóta tészta helyes elkészítési technológiáján kívül a helyes sütési idő és hőmérséklet is kulcsfontosságú: ha túl hamar kivesszük a sütőből, a közepe beeshet, nem sül át a piskóta, „szalonnás” marad a tészta, ha pedig túl sokáig sül, kiszárad, szélei megégnek és morzsálódó lesz a piskótánk.

A piskóta alapvetően semleges ízvilágú, ezért kiválóan alkalmas arra, hogy különféle krémekkel, gyümölcsökkel, csokoládéval vagy egyéb ízesítőkkel kombináljuk. E tulajdonsága miatt az egyik leggyakrabban használt alaptészta a cukrászatban, különböző torták, szeletek, roládok és egyéb desszertek készítéséhez használják.

A piskóta az egyik legsokoldalúbb desszertalap, hiszen könnyen alakítható különböző ízek szerint. Ha kakaóport adunk hozzá, csokoládés piskótát kapunk, de kombinálhatjuk dióval, mákkal, mogyoróval is, így diós piskótát, mogyorós piskótát és mákos piskótát kapunk. A piskóta egyszerű és könnyen hozzáférhető alapanyagokból készül a elkészítése sem bonyolult így ez lehetővé teszi, hogy bárki elkészítse otthon is, anélkül, hogy komoly cukrászati ismeretekkel rendelkezne.

A piskóta tehát nemcsak egy egyszerű tészta, hanem a cukrászat egyik legfontosabb eleme, amelyet sokféleképpen elkészíthetünk és felhasználhatunk.

Minden sütni szerető ember számára elengedhetetlen, hogy megtanuljon piskótát sütni.

Piskóta Receptek:
Piskóta videók: