Piskóta kalóriatartalma és annak kiszámítási menete

A piskóta az egyik legnépszerűbb sütemény világszerte. Egyszerű alapanyagokból készül, könnyű és sokféleképpen variálható. Azonban sokmindenkinek fontos, hogy egy szelet piskóta hány kalóriát tartalmaz, és hogyan lehet ezt pontosan kiszámolni.

 

piskóta kalória tartalma
piskóta kalória tartalma

 

Ez különösen fontos lehet azok számára, akik diétáznak vagy figyelnek az étrendjük tápanyagösszetételére.

 

A piskóta kalóriatartalmát befolyásoló tényezők

 

A piskóta kalóriatartalma több tényezőtől függ, amelyek közül a legfontosabbak:
  • Felhasznált alapanyagok: Tojás, cukor, liszt és esetenként vaj vagy olaj.
  • Adagok mérete: Egy egész torta vagy egy szelet teljesen eltérő kalóriaértéket jelent.
  • További összetevők: Ha tejszínt, csokoládét vagy más járulékos anyagokat is adunk hozzá, az jelentősen növelheti a kalóriatartalmát.
  • Sütési mód: Az olajjal vagy vajjal készített piskóta általában magasabb kalóriatartalmú, mint a klasszikus tojás, cukor, liszt alapú változat.
A piskóta fő összetevőinek kalóriatartalma

Az alábbi táblázat bemutatja a klasszikus piskóta legfontosabb alapanyagainak átlagos kalóriatartalmát 100 grammonként:

 

Alapanyag Kalóriatartalom (kcal/100g)
Tojás 143 kcal
Kristálycukor 400 kcal
Búzafinomliszt 337 kcal

Piskóta kalóriájának kiszámítása

A piskóta teljes kalóriatartalmának meghatározásához először meg kell határozni az egyes hozzávalók mennyiségét és azok kalóriatartalmát. Nézzünk egy példát egy klasszikus 6 tojásos piskótára!

Hozzávalók:

  • 6 tojás (kb. 60 g/tojás) → 360 g tojás →az  514 kcal
  • 120 g cukor → 480 kcal
  • 120 g liszt → 404 kcal

Összesen: 514 kcal + 480 kcal + 404 kcal = 1398 kcal

Ha ezt az adagot egy 22 cm átmérőjű tortaformában sütjük, és 12 szeletre osztjuk, akkor egy szelet piskóta kb. 116,5 kcal-t fog tartalmazni.

Piskóta variációk és azok kalóriaértékei

 

A piskóta receptjét könnyen módosíthatjuk, ami jelentősen befolyásolhatja a kalóriaértékeket.

  1. Cukormentes piskóta: Ha eritritet vagy steviát használunk cukor helyett, akkor az édesítés kalóriatartalma gyakorlatilag nullára csökken.
  2. Teljes kiőrlésű liszt: Magasabb rosttartalom, kissé alacsonyabb kalóriatartalom.
  3. Alacsony zsírtartalmú változat: Ha a vaj helyett alma- vagy banánpürét használunk, csökkenthetjük a zsír- és kalóriatartalmat.
  4. Tejszínes vagy csokoládés: Jelentősen növeli a sütemény kalóriatartalmát, akár 200-300 kcal-lal is szeletenként.
Piskóta kalóriájának csökkentése

 

Ha diétásabb piskótát szeretnénk készíteni, az alábbi tippek segíthetnek:

  • Cukor csökkentése vagy helyettesítése: Használjunk eritritet vagy természetes édesítőket.
  • Liszt helyettesítése: A teljes kiőrlésű liszt vagy mandulaliszt magasabb rosttartalommal rendelkezik és laktatóbb.
  • Zsír csökkentése: A vaj vagy olaj mennyiségét csökkenthetjük, vagy pürésített gyümölccsel helyettesíthetjük.
  • Adagok csökkentése: Ha kisebb szeleteket fogyasztunk, könnyebben tarthatjuk a kalóriabevitelünket.

 

A piskóta kalóriatartalma nagyban függ az összetevőktől és az elkészítési módtól.

 

Egy hagyományos piskótaszelet körülbelül 115-200 kcal lehet, de a különböző variációkkal ez az érték jelentősen módosítható. Ha pontosan szeretnénk tudni, mennyi kalóriát fogyasztunk, az összetevők kalóriaértékeinek kiszámításával könnyen meghatározhatjuk a süteményünk tápanyagtartalmát.