Piskóta recept
A receptben leírt mennyiség egy 16 cm átmérőjű piskótához elég. Mindig friss alapanyagokkal
dolgozzunk és tiszta eszközökkel
Hozzávalók:
5 db tojás
10 dkg cukor
12 dkg liszt
Eszközigény:
2 db keverőtál
habverőgép vagy turmixgép
spatula
torta karika
sütő
Recept leírása:
A tojásokat válasszuk ketté. A tojásfehérjét az összes cukorral verjük habbá. A habosítás után a tojássárgáját egyesével keverjük bele a tojásfehérje habba ezt még végezhetjük a gép segítségével.
Most jön az a rész, amikor el kell kezdeni óvatosabban dolgozni.
A spatula segítségével az edényfalától kezdve befelé ívelő kör-körös mozdulatokkal belekeverjük a lisztet, amit szépen apránként
beleszitálunk. Vigyázzunk ne törjük össze a habot, mert akkor nem lesz mi megemelje a tortánkat sülés közben. Amikor a masszában csomómentesre elkevertük a lisztet egy sütőpapírba csomagolt
tortakarikába öntjük.
A széleinél a tésztát a spatula segítségével felhúzzuk egészen a pereméig. Ez azért szükséges, hogy sülés közben ne púposodjon fel.
160 °C-on 45 percig sütjük.
A sütés végén lekapcsolt sütőnél még 10 percet bent hagyjuk, hogy ne essen össze a piskóta. Ezután kicsi liszttel meghintjük a tetejét és ráfordítjuk a tepsire. Kihűlés után egy éles késsel kivágjuk a karikából. A torta receptben megadottak szerint egyenlő részekre vágjuk.
Tippek, trükkök:
- mindig friss alapanyagokkal dolgozzunk
- mindig tiszta edényekkel dolgozzunk
- a tojáshab keverését mindig óvatosan körkörös mozdulatokkal végezzük
- a lisztet szitáljuk át, evvel is plusz levegőt juttatunk a tésztába
- ha nem vagyunk biztosak, hogy megsült a tészta, végezzünk tűpróbát